DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

AK Partili Çalık’tan Moody’s tepki: “İnandırıcılığınızı kaybediyorsunuz

AK Partili Çalık’tan Moody’s tepki: “İnandırıcılığınızı kaybediyorsunuz
15.09.2020
690
A+
A-

Milletvekili Çalık, Battalgazi ilçesinde esnafları ziyaret etti

 

AK Partili Çalık’tan Moody’s tepki: “İnandırıcılığınızı kaybediyorsunuz”

 

AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin aldığı karara yönelik, “Moody’s, Türkiye’nin ekonomik gücünü ve mevcut durumunu görmezden gelerek inandırıcılığı kaybetmekte ve uluslararası yatırımcıların gözünde bu kuruluşun notu giderek düşmektedir” dedi.

 

Milletvekili Çalık, Malatya’nın Battalgazi ilçesi Eski Malatya meydanındaki esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinledi. 24 Ocak Malatya depremi ve Mart ayından itibaren yaşanan pandemi süreci sonrasında kentteki esnaflara Halkbank tarafından bugüne kadar yaklaşık 420 milyon lira destek verildiğini söyledi.

 

“Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında Malatya’ya 270 milyon lira destek verildi”

 

Çalık, sosyal koruma kalkanı kapsamında sunulan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret, sosyal yardımlar ve devam eden işsizlik maaşı kapsamında şuana kadar Türkiye geneli 35 milyar, Malatya geneli ise 270 milyon lirayı aşkın bir destek sağlandığını, 26 Mart 2020’de başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulamasınında 31 Ekim’e kadar devam edeceğini ifade etti.

 

“Gelincik bölgesine 450 milyon liralık yatırım yapılıyor”

 

Çalık, Malatya genelinde 1500 tarım-köy projesinden yer teslimi yapılan 146 tanesinde yapımına başlanıldığını belirterek, “Orduzu Mahallemizin Gelinciktepe bölgesine 3 etap halinde 1553 konut yapılacak. Konutlardan 1.etap olan 678’i önümüzdeki ayın sonunda tamamlanacak. 2.etap olan 553 konutun yapımı devam ediyor. 3.etapa ise yakında başlanılıyor. Sadece konut değil, altyapısı, çevre düzenlemesi, yolu da yapılacak. Sonuçta 450 milyon lira Orduzu Mahallemizin Gelincik bölgesine yatırım gerçekleşecek. Battalgazi’mizde 300 yatak kapasiteli devlet hastanemizin yapımı sürüyor. Yaklaşık maliyeti 188 milyon lira olan bu hastanemiz önümüzdeki yıl hizmete girecek. Emeksiz bölgemize Aile Sağlığı Merkezi yapıyoruz. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 250 bin lira olan bu merkezimiz önümüzdeki yıl hizmete girecek” dedi.

 

“Derme Deresi ıslah çalışmalarının ilk etabı yıl sonunda bitecek”

 

Çalık, “DSİ ve Battalgazi belediyemiz Derme Deresinin 2.kısım taşkın koruma ıslah çalışmalarını yürütüyor. Geçenlerde bu çalışmaları yerinde inceledik. İlk etabta bu iş için 2 milyon lira harcanacak ve bu yılın sonunda bitmiş olacak. Sadece çalışmalarını incelediğimiz 800 metrelik kısımla sınırlı kalmayacak o bölgenin devamı da gelecek” ifadelerini kullandı.

 

“Beydağı Kentsel Dönüşümün ihale değerlendirmesi tamamlandı”

 

Çalık, “Beydağı Mahallemize 3 ve 4.etaplar 1.bölge kapsamında 886 konut ve 38 dükkan kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak. TOKİ Başkanlığımız ihaleyi yaptı, değerlendirmesini tamamladı. Yüklenici firma önümüzdeki ay işe başlayacak. Gençlik ve Spor Bakanlığımız Battalgazi’mize sentetik futbol sahasını bu yıl kazandırdı şimdide Hanımınçiftliğine Gençlik Merkezini kurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ Başkanlığı aracılığıyla Battalgazi Belediye binamızın yanındaki 43 bin metrekarelik alana millet bahçesi yapıyor. Yılsonunda tamamen hizmete açılmış olacak” diye konuştu.

 

“Türkiye kendisiyle boy ölçüşemeyecek ülkelerle aynı kategoride olamaz”

 

Milletvekili Çalık, konuşmasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘B2’ye düşürmesine tepki gösterdi. Çalık, “Moody’sin, Türkiye ekonomisiyle ilgili verdiği notların gerekçelerini inceledim. Türkiye ile aynı not kategorisinde olan ülkelere göz attığımızda Mısır, Tunus, Tanzanya, Nijerya, Etiyopya, Uganda gibi uzun vadeli ekonomik potansiyel açıdan bizimle boy ölçüşemeyecek ülkelerin yer aldığını görüyoruz. Makroekonomik temelden uzak gerekçelerle açıklanan bu not kararı uluslararası yatırımcıların gözünde bu kuruluşun karnesini de giderek düşürecektir” dedi.

 

“Moddy’s’in gerekçeleri inandırıcı değildir”

 

Çalık, “Türkiye sadece Ağustos ayında 12 milyar 463 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Ekonomik Güven Endeksi ağustos ayında yüzde 85,9 oldu. 2002 yılında toplanan her 100 TL verginin sadece 14.3 TL’si vatandaşlarımıza hizmet için harcanırken artık toplanan her 100 TL verginin 85,2 TL’si sağlık, eğitim ve altyapı başta olmak üzere toplumun refahı için kullanılıyor. Ben bu rakamları niye söylüyorum biliyor musunuz? Moody’s not indirimine bir gerekçe olarak kurumların etkin politika uygulama konusunda isteksizlik ve beceriksizliklerini dile getirmiş. Etkin bir politika uygulanmasa Türkiye bu kadar ihracatı 1 ayda gerçekleştirebilir mi?” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.