Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Başkan Boyraz, Beyannamelerin Ertelenmesini Talep Ediyoruz

Başkan Boyraz, Beyannamelerin Ertelenmesini Talep Ediyoruz
06.01.2021
1.161
A+
A-

 

Mali Müşavirler Tedirgin

Önce İnsan…

Çin Halk Cumhuriyetinin Vuhan kentinde çıkan, birçok ülkeye yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak sınıflanan COVID-19 virüsü maalesef ülkemizde de tespit edilmiştir. Hastalığın yayılımını önlemek amacıyla ülkemizde devlet organları tarafından alınan tedbirler başarılı bir şekilde uygulamaya geçirilmiştir.

 

Sağlık otoritelerince yapılan açıklamalara göre bu virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün olmaktadır. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilmektedir.

 

Bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir. Bu yüzden vatandaşların evlerinde kalması ve sosyal izolasyonla korona ile mücadelede tedbir haline gelmiştir.

 

Bilindiği üzere, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetinde bulunan meslek mensuplarının düzenleyecekleri beyanname ve bildirim dayanağı olan bilgi ve belgeleri temini fiziki ortamda gerçekleşmekte ve bu süreçte müşterileri ile çok yakın temasa girmekte, bu belgeleri tasnifi de fiziki olarak yapılarak muhasebeleştirme sürecinde birçok evraka fiziki olarak temas etmektedir. Bu nedenlerle meslek mensupları başta olmak üzere tüm muhasebe büro çalışanlarımız ciddi risk altında bulunmaktadırlar. Önlem alınmadığı takdirde, virüsün birçok meslek mensubu ve çalışan personeli ile hizmet verdikleri müşterilerinde görülme olasılığı çok yüksektir. Bu durum ilerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurması kaçınılmaz olacaktır.

 

Meslek mensupları tarafından düzenlenen ve gönderilen beyannamelerin kamu finansmanı açısından önemi ve sürdürülebilirlik için gerekliliği malumlarımızdır. Ancak, birey/toplum sağlığının ve yaşam hakkının her türlü değerden üstün olduğu da tartışmasızdır. Bu sebeple, tüm Bakanlıkların kendi paydaşları için aldıkları önlemlerin meslek mensuplarımız açısından da süratle gündeme alınması zorunluluk arz etmektedir.

 

Bu önlemler çerçevesinde öncelikle meslek mensuplarının bürolarında geçirecekleri sürenin ve müşteri ziyaretlerinin asgari seviyeye indirilmesini sağlayacak BEYANNAME SÜRESİNİN ERTELENMESİ gibi düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetinde bulunan, bir meslek mensubu ayın ilk gününden başlamak üzere son gününe kadar müşterisine aralıksız hizmet vermekte. Aynı zamanda da her bir müşteri için vergi dairesi ve SGK başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara işçi giriş-çıkış işlemleri hariç olmak üzere her ay en az on adet bildirim/beyanname vermektedir. Bu sayı müşteri sayısı ile düşünüldüğünde müşteri adına kamuya sunulan yadsınamaz bir hizmet üretimi ortaya çıkmaktadır.

 

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde çıkarılan düzenlemeler ile çalışma hayatımıza giren

• Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi,

• Konaklama Vergisi,

• Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi gibi uygulamaların

 

Bu süreçte öncelikle ve hemen ertelenmesi ya da beyan dönemlerinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Zira bu konulara ilişkin eğitim ve farkındalık çalışmaları tamamlanamamış olup bunların hayata geçirilmesi uzun mesai süreleri gerektirmektedir.

 

Bilindiği gibi sayın cumhurbaşkanımız tarafından açıklan pakette KDV tevkifatı, Muhtasar beyanname ve SGK ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için ertelendi. Ancak bu işlemlere ait beyanname süreleri ertelenmedi.

 

Yetkililere sormak isteriz ki ödemesi ertelenen vergi beyannamesinin süresinde verilmesinin kime ne faydası olacak.

 

Biz göre ödemelerin 6 ay ertelenmesi ile birlikte beyanlarının da ertelenmesi elzemdir.

 

Ayrıca KDV Tevkifatı-Muhtasar ve SGK beyanname ve bildirgelerinde tahakkuk eden ötelenen ödemelerde sektörel ayrım kaldırılmalı serbest meslek faaliyeti de dâhil olmak üzere tüm mükellefleri kapsamalıdır.

 

2020 Yılı için I. Geçici Vergi uygulaması kaldırılmalıdır.

Bu erteleme ticari faaliyette bulunan iş insanı ile birlikte meslek mensuplarımızın olduğu kadar maliye çalışanlarımızın sağlığı için de bir gerekliliktir.

 

Bu erteleme ile birlikte kamu finansmanı ile doğrudan bağlantı olmayan E- defter beratlarının yüklenmesi, BA/BS bildirimleri gibi tüm beyan ve bildirimlerin de ertelenmesinin yerinde olacağı düşüncesindeyiz ve bunu talep ediyoruz.

 

Vergi-SGK beyan ve bildirimleri dışında diğer kurumlara verilen tüm bildirim ve beyannameler içinde erteleme konusunda düzenleme yapılmalıdır.

 

Koronavirüsünün ülkemizde ilk göründüğü Mart ayı başlangıç kabul edilerek bu dönem mücbir sebep hali kabul edilerek kasten işlenen suçlar hariç idari para cezası ve usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır.

 

22.03.2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar kamu çalışanlarına dışarıya çıkma ile ilgili kısıtlamalar getirilmiştir. Meslek Mensuplarımızdan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlara herhangi bir düzenlemenin olmaması kaygılarımızı artırmaktadır.

 

Koronavirüsü ile mücadelede başta Cumhurbaşkanlığımızın ve ilgili bakanlıkların bu kapsamda alacağı diğer tüm tedbirlere de TÜRMOB çatısı altında Malatya SMMMO olarak her türlü katkıyı sunacağımıza hiç kuşku yoktur.

 

Yukarıda açıklanan nedenlerle, sunulan tedbirlerin çok ivedi olarak alınmasını, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 13 üncü maddesi uyarınca salgın tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar bu tür iş ve işlemlerin yerine getirilmesi için mücbir sebep sürecinin işletilerek beyan ve bildirim sürelerinin yeniden belirlenmesi önem arz etmektedir.

 

Üst birliğimiz olan TÜRMOB aracılığı ile daha önce ilgili tüm bakanlıklara iletmiş olduğumuz bu konudaki talep isteklerimizin bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere kamuoyunun bilgisine ve takdirlerinize arz ederiz.

 

Nuh BOYRAZ

Malatya Serbest Muhasebeci

Mali Müşavirler Odası Başkanı

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.