Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleri Belli Oldu

Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleri Belli Oldu
09.12.2021
96
A+
A-

Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanan ve kimyasal ilaç kullanımını azaltan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemeleri belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı “Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konu İle İlgili Tarım ve Orman Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğü Tarafından Yapılan Açıklama Şöyle ;

Günümüzde tarımsal zararlılara karşı yoğun bir şekilde bilinçsizce kullanılan kimyasal maddeler tüm canlılar arasında var olan ekolojikdengenin giderek bozulmasına neden olmuştur. Ayrıca insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkilerinin ürkütücü boyutlara ulaşması yanı sıra yıllarca yoğun bir şekilde uygulanan kültürel önlemlerle, mekanik yöntemlerin yetersiz kalması sonucu zararlılarla mücadelede yeni yöntemlerin araştırılıp uygulamaya aktarılması çalışmaları zorunlu hale gelmiştir.

Bu amaçla zararlılarla mücadelede alternatif olarak son yıllarda Biyolojik ve Biyoteknik savaş yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına büyük önem verilmesi sonucu doğmuştur.

Bakanlığımızca bitkisel üretimde Kimyasal Mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımın azaltılması ve özellikle de kalıntının önlenmesi açısında ilimizde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadelenin yaygınlaştırılması son derece önem arz etmektedir.

Bununla ilgili Tebliğ, 10/11/2021 tarihli ve 4760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. Biyolojik ve Biyoteknik desteklemeleri ilgili ödeme tebliği(Tebliğ No: 2021/37) 30.11.2021 tarih ve 31675 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi 01/01/2021 tarihinden itibaren Biyolojik ve/veya Biyoteknik mücadele yapan üreticiler tarafından destekleme başvuruları kayısı, ayva, armut, elma, bağ, açıkta domates, zeytin, turunçgiller, nar, şeftali ve nektarin için 06/12/2021, örtü altı için ise 31/12/2021 tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir.

Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtü altında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları aşağıda yer almaktadır.

ÖRTÜALTI (PAKET):635 TL/da                                                              AÇIK ALANDA (PAKET):170 TL/da

Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi

Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin 4 üncü ve 5 inci maddelerde yer alan hususlara uygunluğu İl/İlçe Müdürlüğünce kontrol edilir ve Ek-2’de yer alan başvuru değerlendirme tutanağı hazırlanır. Daha sonra ödemeye esas icmaller hazırlanarak üreticilere hak ettikleri destekler verilir.

Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele yapacak siz değerli üreticilerimizin, Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğüne ya da bağlı olduğunuz İlçe Müdürlüklerine uğrayıp, teknik elamanlardan gerekli bilgiyi almanız iş ve işlemleri bu doğrultuda yapmanız gerekmektedir.

Unutmayalım ki Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele yapacak çiftçilerimiz bu bağlamdaki devlet desteğinden de faydalanacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.