DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Emir Ömer Mescidi Ve Türbesi 

Emir Ömer Mescidi Ve Türbesi 
10.12.2020
1.668
A+
A-

 

Sanat Tarihi Uzmanı Hasan Hüseyin Aslan Battalgazi İlçesinde Roma Sur duvarı içerisinde Alacakap mahallesinde bulunan Emir Ömer Mescidi ve Türbesi hakkında bilgiler verdi.

 

Sanat Tarihi Uzmanı Hasan Hüseyin Aslan, “Battalgazi ilçesi Roma sur duvarı içerisinde Alacakapı Mahallesinde bulunur. Yapı bir mescitten çok türbe olarak ziyaret edilmektedir. Giriş kısmının batısında bir mezar bulunmaktadır.

Mescid düzgün kesme taş ile yapılmıştır. Yapıda cümle kapısı orijinal durumunu koruyan süslerle tezyin edilmiştir. Mukarnaslı kavsarası, sütunceleri, kaval silmeleri, geometrik süslemeleri ve cepheden dışarıya doğru çıkıntı yapması ile mescit’in taç kapı formunda inşa edilmesi bir azamet göstergeside sayılabilir. Taç kapıya 4 basamaklı balkon çıkmalı kesme taşlarla örülü zeminden çıkılarak ulaşılır. Kapının sağında ve solunda ulayarak giden sarmal sütunlar bulunmakta ayak kısımlarında ise kum saati formunda tamamlama unsuru kullanılmıştır. Geometrik geçmelerle dış pervazı tamamlanırken iç pervazda ise geniş desenlere yer verilmiştir. Kapı alınlığında kitabesin olup mukarnasların altında silme taş üzerine işlenmiştir sülüs yazı formundadır. Mukarnaslar sık örgülü olmayıp geniş aralıklı örülmüş aralarında bitkisel desenlerle bezeli Osmanlı mimarisinin tipik bir örneğidir. Yapı düz dam şeklinde tamamlanmış 4 adet taş oluğu vardır.

Adı geçen Emir Ömer Melik Sunullah ailesine mensup birisi olarak gösterilmektedir. Taş Mescid de denilen bu yapıyı 1360’da Malatya’yı Eretnallılardan alan Melik Sunullah ailesinden Emirü’l-Azam Celaleddin Ömer tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.