DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Gōbeklitepe ‘deki Soru Cevabını buldu

Gōbeklitepe ‘deki Soru Cevabını buldu
15.09.2021
134
A+
A-

Prof.Dr. Kemal Duruhan tarafından Göbeklitepe’de yapılan kayıt ve keşif çalışmaları neticesinde soru cevabını buldu
Prof.Dr. Kemal Duruhan yaptığı açıklamada’’ Daha ōnce ki hiç bir kayıt ve kaynak, bu ayrıntıyı gōrememiş ve ilgili tespiti de yapamamıştır’’ diye belirtti.
Duruhan,’’Etrafında yerleşim yerleri olmayan ve herhangi bir hububat cinsinin yetiştirildiğine dair herhangi bir çizim şema veya kalıntı bulunamayan Göbeklitepe’yi kimler ve neden inşa etti. Doneler yetersiz olduğundan, Schmidt biraz aceleci davranarak, klasik arkeoloji gōrūşlerinin aksine yeni bir gōrūş ortaya attı; burayı tarım ōncesi dōnemde ki avcı ve göçebeler, tapınak, aidiyet kūltūrūnū geliştiren bir merkez olarak yūzlerce yıl sùren bir sūreç içerisinde, nesiller boyunca inşa ettiler. Bu kūlt merkezi etrafındaki toplanma ve ritūller, yerleşik hayata geçmeyi ve dolayısıyla tarımsal faaliyetleri sonradan geliştirdi. Bu gōrūş, arkeoloji tarihine yeni bir bakıs açısı olarak kabul edildi ve alan uzmanlarını epey heyecanlandırdı. Fakat kazılar henūz devam ediyordu, Gōbeklitepe son sōzūnū henūz sōylememişti. Birkaç yıl ōnce korunak yapılırken, Schimidt’in kazdığı derinliğin bir kac metre altına inilince su yolları ve hububat işlemede kullanılan bir çok dūzenek ortaya çıkartıldı. Schmidt teori atmada erken davranmıştı’’ ifadelerine yer verdi.
‘’Ancak hala ortada ne hububat fosili vardı, ne de hububat işlendiğine dair herhangi bir şema veya resim. Ortalık hayvan kemiğinden geçilmiyordu. Derken, aslında bir taş şarkısını mırıldanmıştı ama, rafların tozu, onu tarihten neredeyse silecekti. Felsefeci ve şūpheci olmamız ve çerçeve dış mekanın tarafımızdan yorumu, bizi daha itina ve dikkatli bir incelemeye gōtūrdū. Yerli ve yabancı uzmanların gōzū ōnūnde gōremedikleri figūrleri, biz okuduk. Yani örgūtlū din, yerleşik hayat ve tarımla birlikte gōrūnūyordu. Klasik Arkeoloji kazanmıştı’’ şeklinde açıklama yapan Duruhan , Bununla birlikte Gōbeklitepede cevaplanamayan daha birçok soru vardır. Bir de arkeologlar şunu dūşūnseler iyi olur derim; Bu kadar bol hayvan figūrūnūn olduğu bu kūlt merkezi, acaba Nuhun Gemisinin hatırasını ve coğrafyaya yayılarak dağılıp, farklı kūltūrler geliştiren kabileleri ortak bir ataya bağlayarak barışı ve huzuru tesis etmeyi mi amaçlamıştı’’ dedi.
Gōbeklitepe Taşı: Sekili Arazide Pirinç Ekimi(Dikimi).Tablada Būyūyen Pirinçler.Toplanmış ve Yere Serilmiş Pirinç Başakları. Pirinç Başağı demeti ve yaprağı.
HABER: FİLİZ YAVUZKURT

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.