DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Güneydoğu’dan 11 Ayda 98 Ülkeye 288 Milyon Dolarlık Kuru Meyve İhraç Edildi

Güneydoğu’dan 11 Ayda 98 Ülkeye 288 Milyon Dolarlık Kuru Meyve İhraç Edildi
16.12.2021
151
A+
A-

Güneydoğulu İhracatçılardan 98 Ülkeye Kuru Meyve İhracatı Gerçekleştirildi Bölge İhracatçısı 11 Ayda Toplam 288 Milyon 372 Bin Dolarlık Kuru Meyve İhraç Etti.

Pandemi Kuru Meyve İhracatını Olumlu Etkiliyor

Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz 2021 yılının 11 aylık sürecini değerlendirerek bu süreçte Türkiye genelinden toplam 1 milyar 403 milyon 775 bin dolarlık kuru meyve ihracı gerçekleştirildiğini, bunun 288 milyon 372 bin dolarlık kısmının ise Güneydoğulu ihracatçılar tarafından ihraç edildiğini ifade etti.

Fotoğraf ; Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz

Global Sorunlara Rağmen Kuru Meyveciler Üstün Gayret Sarf Ederek Hedefleri Yakaladı

Pandemiyle birlikte önemi bir kez daha artan ve dünya genelinde önemli talep gören kuru meyve ve mamulleri bu yıl Türkiye’nin bu sektörlerdeki önemini ortaya koydu. Yılın 11 aylık sürecinde Türkiye’den dünyanın 155 ülkesine toplam 1 milyar 403 milyon 775 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihraç edilirken ürün bazlı ihracatta en fazla çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatı yapıldığına dikkat çekildi. Kurum meyve ihracatında ki Güneydoğu Anadolu Bölgesini değerlendiren Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz Güneydoğu Anadolu’nun kuru meyve açısından önemli bir üs olduğuna dikkat çekerek yılın 11 aylık sürecinde 2021 hedeflerinin yakalandığını ifade etti. Pandemiden ve global krizden de önemli oranda etkilenen kuru meyve ihracatçılarının her şeye rağmen yüksek performans gösterdiğini de sözlerine ekleyen Çıkmaz bölge ihracatçılarını kutladı.

98 Ülkeye 288 Milyon 372 Bin Dolarlık Kuru Meyve İhracatı Gerçekleşti

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 2021 yılının 11 aylık sürecinde toplam 98 ülkeye 288 milyon 372 bin dolarlık kuru meyve ihraç edildiğine dikkat çeken Başkan Çıkmaz bu süreçte ürün bazlı ihracatta ilk sırayı 121 milyon 726 bin dolarla Antep Fıstığının aldığını ikinci sırada 108 milyon 424 bin dolarla kuru kayısının ve üçüncü sırada ise 22 milyon 614 bin dolarla çeşitli kuru meyve ve mamullerinin yer aldığını ifade etti. Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz Güneydoğulu ihracatçıların Antep Fıstığı, kuru kayısı ve çeşitli kuru meyve ve mamulleri ihracatının yanı sıra bu süreçte kuru incir, kayısı ve zerdali çekirdeği, kavrulmuş çeşitli meyveler, ceviz, leblebi çeşitleri, çam fıstığı, çekirdeksiz kuru üzüm, badem çeşitleri, erik kurusu, değirmenlik ürünler, elma kurusu ve çeşitli meyve konserveleri ihracat ettiklerinin de altını çizdi.

Avrupa Ülkeleri En Büyük Alıcı Olmayı Sürdürüyor

Güneydoğulu ihracatçılar için en önemli pazarın 129 milyon 20 bin dolarla Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu da ifade eden Başkan Çıkmaz ülke gurupları bazında ikinci sırada 42 milyon 166 bin dolarla Amerikan ülkeleri, 31 milyon 385 bin dolarla ise üçüncü sırada Ortadoğu ülkelerinin yer aldığını belirtti.

Bu dönemde Güneydoğulu ihracatçılar Asya ve Okyanusya ülkelerine 30 milyon 520 bin dolar, Eski Doğu Bloku Ülkelerine 17 milyon 36 bin dolar, diğer Avrupa ülkelerine ise 14 milyon 119 bin dolarlık kuru meyve ihracatı yaptı. Anadolu’nun sağlıklı ürünleri arasında yer alan kuru meyve ve ürünlerinin Türki Cumhuriyetlere ihracatı ise bu süreçte 13 milyon 680 bin dolar olarak gerçekleşirken serbest bölgelere 5 milyon 593 bin dolar, Afrika ülkelerine ise toplam 4 milyon 854 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.