DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Milletvekili Karaduman, 2022 Bütçesinde Sadece Vatandaşa ve Yoksula Bir Şey Yok

Milletvekili Karaduman, 2022 Bütçesinde Sadece Vatandaşa ve Yoksula Bir Şey Yok
12.12.2021
145
A+
A-

Milletvekili Karaduman, 2022 Bütçesinde Her Şey Var, Sadece Vatandaş ve Yoksul İçin Bir Şey Yok

Saadet Partisi Konya Milletvekili Aslen Malatya Pütürge’li Olan Abdulkadir Karaduman, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ni değerlendirdi.

 

Milletin önüne getirilen bu bütçenin hiçbir memleket meselesine çözüm getirme iradesi taşımadığının altını çizen Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman,  “Bütçede yoksul vatandaş yok, ataması yapılmayan öğretmen yok, çiftçi yok! Bu bütçede KYK borçlusu gençler yok, asgari ücretli yok, işçi-emekli yok! Bu bütçede atama bekleyen, iş bulma umuduyla bekleyen yüz binlerce genç yok! Gördüğünüz gibi aziz milletim! Bu bütçede yok yok” dedi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, TBMM Genel Kurulunda devam eden 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri ile ilgili Mecliste basın toplantısı düzenledi. Karaduman, milletin önüne getirilen bu bütçenin hiçbir memleket meselesine çözüm getirme iradesi taşımayan, popülist söylemlerle, hamasetle tabiri caizse pazarlanmaktan öteye gidememiş bir bütçe olduğunun altını çizdi.

“BÜTÇE KABUL EDİLMEDEN 3’TE 1’İ ERİDİ”
Konuşmasında 2022 yılı bütçesinin daha kabul edilmeden 3’te 1’inin eridiğine vurgu yapan Karaduman, “2022 bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonuna geldiği 20 Ekim tarihinde dolar kuru 9 lira 33 kuruş. Yani bütçe görüşülmeye başladığındaki değeri 177 milyar 392 milyon dolar. Peki, Genel Kurula geldiği 6 Aralık’ta kaç lira? 13 lira 80 kuruş. Gelirimiz 119 milyar 943 milyon dolar. Daha bütçe kabul edilmeden, daha 2022’ye bile girmeden bütçenin 3’te 1’i eriyip gitti. Şimdi siz bu kaybı nasıl telafi edeceksiniz? Daha fazla borç, daha fazla faiz, daha fazla vergi ile… Milletin rızkından keseceksiniz, faiz lobilerine, rantiyeye vereceksiniz! Bakınız; 1 trilyon 751 milyar lira olarak hazırlanan 2022 bütçesinde en önemli gider kalemlerinin başında 240,4 milyar lira ile faiz ödemelerinin geldiğini görüyoruz. AK Parti iktidarlarının toplam faiz ödemeleri 522 milyar doları aşmıştır. Bu rakam her saat 3,3 milyon dolar faiz ödediğimizi göstermesi açısından ibretliktir” dedi.


“FAİZE AYRILAN BÜTÇE, 16 BAKANLIĞIN BÜTÇESİNDEN FAZLA”

* Faize 240 milyar liranın ayrıldığı bütçede ‘aslan payını eğitime ayırdık’ sözünün komik olmayan bir fıkradan ibaret olduğunu söyleyen Karaduman, “Bu bütçede faize ayrılan para, Millî Eğitim dâhil 16 bakanlığın ve bağlı kuruluşlarının bütçesinden daha fazla. Aslan payını kimin aldığı çok açık değil mi? Sn. Cumhurbaşkanı, iktidarı boyunca faiz lobileriyle, rantiyeyle adeta sıkı fıkı bir ilişki yürütmüştür. İktidarları boyunca faize 1 trilyon 246 milyar lira ödeme yapmışlardır ki bu iddia edildiğinin aksine faiz lobileriyle mücadele değil, kader birliği yapıldığının açık bir göstergesidir. Bugün, ‘Nas var, faiz oranlarını düşüreceğiz’ diyerek mevcut ekonomik çöküşe meşruiyet kazandırmaya çalışan iktidar, maalesef ‘nas’ın varlığını eriyen oy oranlarının etkisiyle hatırlamıştır. Zira ‘nas’ faizin düşürülmesi değil, bu faizci kapitalist ekonomik modelin ortadan kaldırılmasıdır. Faizin kendisinin ortadan kaldırılmasıdır. Ancak şu açıktır ki; yıllarca kendi elinizle besleyip büyüttüğünüz faiz canavarını, bu canavarı besleyen yöntemlerle ortadan kaldıramazsınız” diye konuştu.

“AKP’NİN İKRARI BAŞKA, AMELİ BAŞKA”
AKP’nin iktidara Millî Görüş söylemleriyle geldiğini ancak ikrarı başka, amelinin başka olduğunu ifade eden Karaduman, konuşmasına şöyle devam etti: “Bütçe, her sene açık verdi. Açık verdikçe bütçedeki bu kara delik büyüdü. 19 yıllık süreçte bütçe toplamda 952 milyar lira açık verdi. Sadece son 5 yıldaki artış neredeyse yüzde 500! 2022 bütçesindeki açık miktarıysa 278 milyar lira. Bu tablo Şubat’ın Ocak’tan, Mart’ın Şubat’tan, Nisan’ın Mart’tan, Mayıs zaten Nisan’dan daha kötü olacağını gösteriyor. 2022 ise 2021’den çok daha kötü olacak gibi duruyor.”

“BU BÜTÇEDE VATANDAŞ YOK”
“Bu bütçe; fakirden almaktan utanmayan, zengine kazandırmaktan usanmayan iktidarın bütçesidir” diyen Karaduman, “Bu bütçe; vatandaş için sofrada yokluk, vergide bolluk üretecektir. Peki, vatandaştan toplanacak bu vergi vatandaşa geri dönecek mi? Maalesef bir kez daha hayır! Çünkü hükümet, vergi gelirlerini vatandaşa döndürmekte değil, yandaşları için gelire dönüştürmekte kararlı! Milletin cebinden adeta hortumlanan bu vergiler, kamu hizmetlerinin sayısını ve kalitesini artırmak, vatandaşın daha fazla hak ve imkândan yararlanmasını sağlamak için değil; en az 278 milyar lira olacağı öngörülen bütçe açığını kapatmaya, ‘nas’a aykırı denildiği halde her sene artan, 240 milyar liralık faiz borcunu ifaya harcanacak.  Bu vergiler, KÖİ projeleri kapsamındaki 42 milyar liralık garanti ödemeler sayesinde fakirden alıp zengine verme hedefini gerçekleştirmeye yarayacak. Maalesef bu bütçede milli gelirden hakkını almayı bekleyen vatandaş yok” dedi.

“BU BÜTÇEDE HER ŞEY VAR”
Bu bütçede asgari ücretlinin, çiftçinin olmadığının altını çizen Karaduman, sözlerini şöyle tamamladı: “Söylenecek çok söz, üzerinde durulacak, ele alınacak çok mesele var. Ancak kısaca özetlemek gerekirse; bu bütçede yoksul vatandaş yok, ataması yapılmayan öğretmen yok, çiftçi yok! Bu bütçede KYK borçlusu gençler yok, asgari ücretli yok, işçi-emekli yok! Bu bütçede atama bekleyen, iş bulma umuduyla bekleyen yüzbinlerce genç yok! Gördüğünüz gibi aziz milletim! Bu bütçede yok yok!”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.