DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Şevket Keskin, Konut Fiyatları 1 Günde 300- 400 Bin TL Niye Arttı ?

Şevket Keskin, Konut Fiyatları 1 Günde 300- 400 Bin TL Niye Arttı ?
12.05.2022
142
A+
A-

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, ekonomik sıkıntıların atlatılması için tüm destek ve uygulamaların tabana, köylüye, çiftçiye ve esnafa verilmesi gerektiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız ev kredisi müjdesini verdiğinde daha kürsüden inmeden ev fiyatları büyük oranda arttırıldı” dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin’in olağan genel kurulda yeniden MESOB Başkanlığına seçilmesinden dolayı Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ve Yönetim Kurulu Üyelerinin  hayırlı olsun ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk defa konut sahibi olacaklara kredi faiz oranının 0.99 olarak uygulanacağını açıklamasından sonra piyasada oluşan son durumu istişare ettiler.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi uygulamasını açıklamasından sonra konut fiyatlarının büyük oranda arttırıldığını belirterek piyasada kontrol ve denetim olmadığını kaydetti.

Keskin, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile yeni bir kredi imkanı doğdu. Evi olmayan ve ilk defa ev alacaklar için 2 milyon TL’ye kadar bir kredi imkanı veriliyor. Bunun ülke ekonomisi için bir fayda getireceğini inanmıyorum, Bilindiği gibi KDV indirimi yapıldı ve devlet KDV indiriminden dolayı zarar etti, ama marketler fiyatları arttırdılar ve vatandaşa KDV indirimi yansıtılmadı ve bundan bir fayda görmedi. Bu durumu sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettim. Hükümetimiz tarafından piyasaya bir para sürülecekse, piyasanın canlanması için bir çalışma yapılacaksa, bu destekler çiftçiye, köylüye verilmesi lazım ve arkasında da dönüp esnafa destek verilmesi lazım. Aksi takdirde konut alımları ile ekonominin düzeleceğine ben şahsen inanmıyorum. Para mümkün olduğu kadar, üretime, alt tabana ve alana yayılmalı. Destek ve kredi imkanları öncelikle üretime yönlendirilmeli. Çiftçiye, köylüye, esnafa imkan verilmeli.” Şeklinde konuştu.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin şöyle konuştu; “Sayın Cumhurbaşkanımız açıklama yaptıktan sonra daha kürsüden inmeden konut fiyatlarına 300 bin TL zam yaptılar. Bu konut satanlarında adı karaborsacı ve stokçu olması lazım. Mutlaka hükümetin bu konunun üzerine eğilmesi lazım. Ekonomi alanında önümüzü göremiyoruz. Bugün 1 milyon TL’ye satılan evin hemen 1.5 milyon TL’ye çıkartılması insanları şaşırttı, insanları bunalttı, ‘ne oldu, nasıl bir iş oldu?’ 24 saat içerisinde değil, Sayın Cumhurbaşkanı kürsüden iner inmez konut fiyatlarına 300-400 bin TL  artırım yapıldı. Bu ne adalettir ne bir ahlaktır, bu tamamen bir gasptır, insanları gasp etmek, insanları sömürmekten başka bir şey değildir. Böyle bir başı boşluk olmaz. Ülkede kontrol yok. Devletin sorması lazım; ‘Sen bu konutu düne kadar 1 milyon TL’ye veriyordun, 24 saat geçmeden neden 1.5 milyon TL’ye yükselttin?, nerde  zam geldi, ne yaptın? Sen binayı bitirmişsin, her şeyini yapmışsın, 1 milyon TL’ye binayı satamazken, bugün kalkmış 1.5 milyon TL’ye satmaya kalkıyorsun.’ Hükümetin bu durumun üzerine gitmesi lazım. Böyle bir durumda ekonominin düzelmesi mümkün değil. Bunu herkes biliyor, köydeki Ahmet Ağa’da biliyor, çarşıdaki Mehmet Efendi’de biliyor. Hepimiz de bunun bilinci içerisindeyiz. İlk defa ev alacaklar için uygulanacak olan konut desteğinin ekonomiye destek sağlayacağına inanmıyorum, bu biraz daha stokçuların iştahını kabartacak, onlara heyecan verecek bir uygulama. Bu yine zenginin işine gelecek, fakir-fukaraya pek bir şey olmayacak.”

Keskin, “Siz eğer mazotun fiyatını 24 TL yaparsanız, siz Antalya’da domatesi, biberi, salatalığı 1 TL’den de  verseniz bile biz bunu burada 7-8 TL’ye yemek zorundayız.  Akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV’de oranlar düşürülmeli. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında oranlar düşürülmeli. Tabanı rahatlatacak uygulamalar yapılmalı. Çitçiyi, köylüyü, esnafı kalkındırmadan, müteahhitlerle ekonominin düze çıkacağına ben inanmıyorum.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.