Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya °C

Büyükşehir’den İslam Tarihi Dersleri

Büyükşehir’den İslam Tarihi Dersleri
26.02.2019
136
A+
A-

 

HZ. PEYGAMBER DÖNEMİNDE HZ. ÖMER

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen İslam Tarihi dersleri devam ediyor. Hz. Ömer Döneminin anlatılmaya başlandığı programın ikinci dersini Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez verdi.

Büyükşehir Belediye binası yanındaki Sanat Merkezi Salonunda gerçekleştirilen derste, Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez, “Hz. Peygamber Döneminde Hz. Ömer” konusunu işledi. Hz. Ömer’in Müslüman olduktan sonra daima Hz. Peygamber’in yanında yer aldığını kaydeden Prof. Söylemez, Hz. Ömer’in kendine has, sert mizaçlı biri olduğunu örneklerle anlattı. Prof. Söylemez, şunları kaydetti:

“Uhud Savaşında bozgun olunca Hz. Peygamber’le birlikte mağaraya çekilmişlerdi. Mekkeli müşrikler mağaranın olduğu mekana yaklaşırlar ve Ebu Süfyan’ın meşhur nidası var; Ey Muhammed, Ey Ebubekir, Ey Ömer nerde siniz? Hz. Peygamber, ‘susun, konuşmayın’ demiş. Ama Hz. Ömer’in kendine has yapısı itibariyle gösterişi kaynaklarımıza sirayet ediyor. Çünkü Ebu Süfyan’ın ‘yaşasın hubel yaşasın hubel’ demiş olması Hz. Ömer’i o kadar çok etkilemiş ki oradan bağırıyor; ‘Allah sana lanet etsin. Vallahi Muhammed de burada yaşıyor, Ebubekir de yaşıyor, Ömer de yaşıyor’ demiş. Dolayısıyla Hz. Ömer’in, doğru bildiği şeyi her zaman yaptığını, terketmediğini gösteren örneklerden bir tanesi. Hendek Savaşında da Hz. Ömer, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) yanındadır. Geri kalan hadiselerin tamamında Hz. Ömer’i, Peygamber Efendimizin yanında bulabilirsiniz.”

İstişare Meclisindeydi

Prof. Söylemez, Hz. Ömer’in, Hz. Peygamber’in istişare meclisinin en önemli ismi olduğuna dikkat çekerek, “Hz. Peygamber(s.a.v), hiçbir şey yoktu ki -eğer tabi hakkında vahiy nazil olmamışsa- onu mutlaka danışmış olmasın. Peygamber danışırken mutlaka soruyor; Ey Ömer ne dersin? Hz. Ömer, muhacirler adına Peygambere fikirlerini söyleyen biridir. Hz. Ebubekir’e soruyor Peygamber Efendimiz. Ayrıca, Hz. Peygamber zaten ensara da soruyor” bilgisini verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.